Varsta a doua aduce, cu sine, momente frumoase, dar si noi provocari pentru sanatate. Preocuparea pentru mentinerea unui organism sanatos, in aceasta etapa de viata, se manifesta si prin efectuarea analizelor medicale esentiale prevenirii, diagnosticarii precoce si a tratarii corespunzatoare a posibilelor afectiuni specifice varstei de mijloc.
Corespunzator starii dvs. medicale, medicul de familie va poate recomanda sa faceti, frecvent, urmatoarele analize:
- Explorarea functiei endocrine. Tiroida, aceasta mica glanda situata la nivelul gatului, este locul unde se produc hormonii atat de necesari pentru metabolism. Inaintarea in varsta dublata de un sistem imunitar slabit cauzeaza probleme ale glandei tiroide, in special la femei. De aceea, este recomandat ca femeile sa efectueze un test al hormonilor tiroidieni (TSH), la varsta de 50 de ani, ce urmeaza a fi repetat, la fiecare cinci ani.
- Tuseul rectal. Este foarte probabil ca acest procedeu sa va provoace disconfort sau jena, insa tuseul rectal trebuie efectuat obigatoriu, o data pe an. Alaturi de alte teste ce pot fi recomandate de medic, tuseul rectal poate oferi indicii utile despre eventuale afectiuni ale colonului sau ale prostatei, la barbati.
- Masurarea greutatii corporale. In jurul varstei de 50 de ani, riscul de crestere a greutatii corporale este ridicat. Monitorizati-va atent greutatea si luati, fara intarziere, masuri in consecinta (ex. alimentatie echilibrata, program regulat de exercitii fizice)! Supraponderabilitatea creste riscul de numeroase boli, iar studiile arata ca o greutate normala poate insemna ani multi si sanatosi.
- Masurarea tensiunii arteriale. Netratata, hipertensiunea arteriala poate fi fatala, atacand inima, creierul, ochii si rinichii. Testarea tensiunii arteriale este simpla, necostisitoare si rapida, asa ca, nu lasati valorile tensiunii arteriale sa va ia prin surprindere!
- Masurarea colesterolului. Aflati daca aveti probleme cu colesterolul si preveniti problemele grave de sanatate, precum bolile cardiovasculare. Controlul colesterolului insemna ani in plus de viata. Cel putin o data pe an efectuati o analiza pentru masurarea colesterolului!
- Masurarea glicemiei. In multe cazuri, diabetul de tip II ajunge sa fie diagnosticat abia atunci cand multe dintre simptomele sale vizibile incep sa se manifeste, ajungand sa va deterioreze functia cardiaca, functia renala si acuitatea vizuala. Cel putin o data la trei ani testati-va nivelul glicemiei, pe nemancate, si consultati medicul de familie pentru a va identifica orice alti factori de risc ai diabetului!
- Examenul pelvian si testul Babes-Papanicolau. Probabil veti crede ca, dupa 50 de ani, testul Babes-Papanicolau nu le mai este recomandat femeilor, insa nu este deloc asa, mai ales daca sunteti activa sexual. Zece minute de disconfort usor, la fiecare unu - trei ani, inseamna o protectie suplimentara impotriva formelor de cancer si a bolilor cu transmitere sexuala.
- Mamografia si examinarea sanilor. Femeile ce au atins varsta a doua, nu trebuie sa lase sa treaca niciun an fara a face o mamografie si pentru a merge la medicul specialist pentru un examen al sanilor. Detectarea precoce a anomaliilor va poate salva sanii si viata.
- Examinarea alunitelor. Examinati-va pielea in fiecare luna, pentru a depista eventuale pete sau alunite, care nu au forma sau culoarea obisnuite. Prezentati-va la medic ori de cate ori identificati vreo anomalie!
- Examenul oftalmologic. Mergeti la un examen oftalmologic la fiecare unu ? doi ani sau chiar mai des daca aveti deja probleme de vedere!
- Controlul stomatologic. Folositi-va de ziua de nastere, ca un memento, pentru a va prezenta la medicul stomatolog!