Eczemele sunt o categorie de afectiuni ale pielii care cauzeaza eruptii, eritem, iritatie, senzatie de mancarime si, uneori, aparitia de abcese si leziuni care supureaza. Sunt multe forme de eczeme, dintre acestea cea mai comuna fiind eczema atopica, denumita si dermatita atopica. Prevalenta eczemelor este ridicata (circa 1 din 10 persoane sufera de eczeme, la un moment dat, in viata), insa cateva masuri simple de preventie pot tine la distanta eruptiile.
- Pentru a preveni eczema faciala, este recomandata spalarea cu delicatete a fetei (folosind un sapun hidratant) si aplicarea numai a cremelor noncomedogenice (fara ulei) si a produselor cosmetice hipoalergenice.
- Expunerea la apa foarte fierbinte sau folosirea in exces a sapunurilor dure poate usca pielea. Se recomanda dusurile cu apa calda si purtarea de manusi de protectie atunci cand mainile raman in apa perioade mai lungi de timp.
- Persoanelor care prefera baile in locul dusurilor, li se recomanda sa nu stea in apa mai mult de 15-20 de minute. Dupa baie urmeaza stergerea imediata a pielii (cu un prosop delicat, din bumbac) si aplicarea unei lotiuni hidratante.
- Este recomandata limitarea contactul cu produse care irita pielea, cum ar fi produsele de curatare, detergentii, solventii, lotiunile dupa barbierit, sapunurile dure. In timpul efectuarii curateniei sunt necesare manusile de protectie, iar pentru ingrijire se va opta pentru sapunuri, creme si lotiuni cu efect hidratant. Mainile nu trebuie spalate in exces, pentru a evita iritarea pielii.
- In cazul in care manusile de protectie irita pielea, este recomandat ca, pe sub acestea, sa se poarte o pereche de manusi fine din bumbac. In niciun caz nu trebuie sa se renunte complet la ele, deoarece substantele cu potential alergenic pot ajunge in contact direct cu pielea.
- Se va folosi, pe cat posibil, imbracamintea realizata din materiale naturale (bumbac, lana etc.) in detrimentul celei sintetice, care poate "agresa" pielea.
- Folosirea zilnica a unei creme hidratante noncomedogenica (fara ulei) previne craparea pielii. De asemenea, sunt recomandate produsele care nu contin parfum si, de preferat, nici conservanti.
- Evitarea temperaturile ridicate si, implicit, a transpiratiei pot preveni iritatiile si senzatiile de mancarime la nivelul pielii. Pe timpul verii, activitatile in aer liber este recomandat sa se desfasoare dimineata si spre seara, cand temperaturile sunt mai scazute.
- Chiar daca, dupa o eruptie, zona afectata pare sa se fi vindecat, este indicat sa se continue acordarea de ingrijire speciala. Pielea afectata de eczema ramane sensibila si dupa disparitia simptomelor, asa incat continuarea masurilor de ingrijire poate contribui la prevenirea eruptiilor viitoare.
- Eczemele se pot manifesta si ca urmare a unei alergii alimentare. Tinerea unui jurnal al alimentelor consumate si identificarea acelora care cauzeaza probleme este absolut necesar. Acestea pot fi eliminate treptat, pentru a vedea daca situatia se imbunatateste. De asemenea, medicul specialist poate indica o serie de teste specifice, pentru identificarea alergiilor alimentare.
- Insusirea sistematica a tehnicilor de relaxare poate diminua stresul cotidian. Unele studii confirma ca stresul poate contribui la declansarea sau agravarea eczemelor.