Diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala

Ce sunt hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat?
Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea persistenta a presiunii maxime (creata de activitatea de contractie a inimii, prin care aceasta pompeaza sange din inima in artera aorta si arterele mari) peste valoarea de 140mmHg si a presiunii sanguine minime (datorata curgerii sangelui catre tesuturi in perioada de repaus a inimii) peste valoarea de 90 mmHg.
Descoperirea unei tensiuni crescute nu indica neaparat o hipertensiune arteriala permanenta; unele cresteri pot fi trecatoare, datorate unei emotivitati mai mari. Diagnosticul de hipertensiune arteriala trebuie confirmat numai daca dupa 3-4 reexaminari succesive se gasesc aceleasi valori crescute in repaus.
Diabetul zaharat este definit ca o tulburare complexa reprezentata de valori crescuta ale glucozei in sange (hiperglicemie) aparute in urma alterarii metabolismului normal al organismului.
Hipertensiunea si diabetul sunt afectiuni comune in multe tari. Diabetul zaharat creste riscut aparitiei hipertensiuii arteriale si a altor afectiuni cardiovasculare, deoarece influenteaza negativ circulatia sangelui. Hipertensiunea arteriala este un factor de rist important pentru dezvoltarea si agravarea a numeroase complicatii ale diabetului, inclusiv retinopatia diabetica si nefropatia diabetica. Aceste afectiuni predispun la ateroscleroza si pot condice la leziuni ale vaselor de sange, accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca, infarct miocardic sau insuficienta renala.
Cauze
Hipertensiunea arteriala: Presiunea sangelui este dependenta de dimensiunea vaselor, de forta de contractie cardiaca in timpul sistolei si de volumul de sange circulant. In marea majoritate a cazurilor, cauza cresterii presiunii sangelui nu este cunoscuta si se catalogheaza ca hipertensiune arteriala esentiala.
Diabetul zaharat: In aceasta situatie, valoarea glucozei din sange este crescuta din cauza modificarii productiei de insulina, a actiunii sale sau a ambelor. Diabetul zaharat poate fi impartit in 2 mari tipuri: tipul 1 sau insulino-dependent (de obicei juvenil) si tipul 2 (de obicei la adulti > 40 ani).
Simptome
Hipertensiunea arteriala este cunoscuta sub denumirea de "ucigas silentios" din cauza riscului asociat care ramane prezent chiar daca nu exista simptome in stadiile initiale. Atunci cand presiunea sangelui este sever crescuta este posibila aparitia unor simptome precum dureri de cap, vertij si anxietate.
Simptomele tipice pentru diabet zaharat sunt atribuite concentratiei crescute a glucozei din sange. Acestea includ: sete excesiva, urinari frecvente, cresterea poftei de mancare, tulburari de vedere, oboseala si slabiciune.
Diagnostic
Medicul dumneavoastra va realiza cel putin trei determinari ale tensiunii arteriale inainte de a va diagnostica cu hipertensiune arteriala.

ClasificarePresiunea sistolica (mmHg)Presiunea diastolica (mmHg)
Normala120-129si/sau80-84
Normal inalta130-139si/sau85-89
HTA gradul 1si/sau90-99
HTA gradul 2140-159si/sau100-109
HTA gradul 3160-179si/sau≥110
Hipertensiune sistolica izolata≥140si<90

Se stabileste diagnosticul de diabet zaharat daca sunt intalnite urmatoarele concentratii de sange:
  • concentratia glucozei pe nemancate ≥ 126 mg/dl
  • glucoza in sange ≥ 200 mg/dl la 2 ore dupa o incarcare orala cu glucoza 75%in cadrul unui test de toleranta la glucoza
  • simptome de hiperglicemie si o valoare a glucozei din sange ≥ 200 mg/dl
  • hemoglobina glicata (HbA1c) ≥ 6,5%
Tratament
Tratamentul, atat in cazul hipertensiunii arteriale cat si in cazul diabetului zaharat, presupune in primul rand abordarea unui stil de viata sanatos si, la indicatiile medicului specialist, urmarea unui tratament medicamentos.
Hipertensiunea arteriala nu poate fi vindecata, dar poate fi controlata si prevenita. Scopul tratamentului este acela de a scadea presiunea sangelui. Prima optiune in tratamentul hipertensiunii arteriale presupune un mod de viata sanatos si modificari ale acestuia:
  • consum redus de sare (mai putin de 1,5 g/zi) si o dieta saraca in grasimi
  • mentinerea unei greutati normale
  • exercitiu fizic de intensitate moderata pentru cel putin 30 min/zi
  • lipsa fumatului si limitarea consumului de alcool
  • reducerea stresului
Atunci candaceste recomandari nu sunt suficiente pentru reducerea presiunii sangelui, se prescriu mai multe tipuri de medicamente pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor sale. In cazul pacientilor care au si diabet zaharat, tratamentul antihipertensiv trebuie initiat la o valoare a presiunii sangelui ≥ 140/90 mmHg.
Principala cauza a diabetului zaharat nu poate fi vindecata si, prin urmare, scopul tratamentului este de a controla si a mentine o valoare a glucozei din sange in limita normala. Acest lucru poate fi obtinut printr-o dieta sanatoasa (evitarea alimentelor dulci sau grase), activitate fizica si monitorizarea concentratiei glucozei din sange (de cateva ori pe zi). In unele cazuri, este necesara administrarea medicamentatiei (pe cale orala sau pe cale injectabila cu insulina).
Tratamentul medicamentos in cazul ambelor afectiuni (hipertensiune arteriala si diabet zaharat) este unul complex si necesita monitorizare permanenta de catre medicul specialist, in vederea ajustarii in functie de evolutia indivituala a fiecarui pacient.
La ce te poti astepta?
Atunci cand planul de tratament este urmat cu strictete, se pot reduce sau preveni riscurile dezvoltarii de complicatii pe parcursul mai multor ani. Este foarte importanta, pe de o parte, evaluarea regulata, cu monitorizarea tensiunii arteriale si analize de sange, pe de alta parte urmarea cu strictete a tratamentului recomandat. Adresati-va periodic medicului dumneavoastra pentru o evaluare corecta a starii de sanatate.
Atentie!
Daca pe baza informatiilor prezentate, aveti intrebari suplimentare, nelamuriri sau va regasiti intr-una din situatiile prezentate, adresati-va medicului dumneavoastra, in vederea unei evaluari si stabilirea unui diagnostic cat mai corect.
Stiati ca?
Hipertensiunea arteriala de halat alb este un tip deosebit de crestere a presiunii sangelui. Pacientul prezinta o crestere a tensiunii arteriale numai in prezenta unui cadru medical sau intr-un mediu sanitar.
Se considera ca o vindecare a diabetului de tip 1 va fi posibila in viitorul apropiat prin terapia cu celule stem.